Doneer voor een Bubble Barrier in de Katwijkse Uitwatering

“Er moet nu iets gebeuren,” stelt Jutters Katwijk, na de schokkende hoeveelheid kleine plastic stukjes die bij de uitwatering werd aangetroffen. Plastic als tamponomhulsels, wattenstaafjes, doppen en folies drijven via de Oude Rijn de Noordzee in. Samen met Hoogheemraadschap pleiten de jutters voor een Bubble Barrier in de Oude Rijn die klein plastic weet tegen te houden.

 

Jutters Katwijk

Jutters Katwijk is een burgerinitiatief van vrijwilligers dat tweemaal per week de stranden van Katwijk plastic vrij maakt. Na het vermoeden dat er een grote hoeveelheid afval via de Oude Rijn in de Noordzee verdwijnt, is Jutters Katwijk in het voorjaar van 2018 een werkgroep gestart. Deze werkgroep onderzoekt de mogelijkheden van een filtersysteem bij de uitwatering van Katwijk.

 

Onderzoek

Er is in 2012 naar schatting 3 ton grove plastic onderschept door het Katwijkse gemaal, blijkt uit onderzoek van Hoogheemraadschap Rijnland. Het Katwijkse gemaal filtert echter alleen materialen groter dan 85 millimeter, kleinere objecten ontsnappen ongehinderd naar de Noordzee. Allereerst moet er duidelijkheid komen over de omvang van het probleem, het afval dat als proef wordt gevangen wordt uitgezocht en gesorteerd. Dit geeft inzicht in de hoeveelheid, soorten en herkomst van het plastic.

 

Bubble Barrier

Een oplossing voor het probleem is The Great Bubble Barrier. Op de bodem van de rivier wordt een slang vol met kleine gaatjes geplaatst. Een grote compressor blaast lucht door de slang waardoor er een scherm van luchtbubbeltjes ontstaat. Kleine plastic deeltjes, vanaf 3mm, worden door de bubbels mee naar de oppervlakte genomen, daarnaast wordt al drijvend afval tegengehouden. Al het afval blijft voor het bubbelscherm hangen en kan daar uit het water worden gevist.
Operatie Jonas wilt de realisatie van de eerste Bubble Barrier in Nederland een extra boost geven door deze donatie actie. De opbrengst wordt primair gereserveerd voor de realisatie van een Bubble Barrier in de Katwijkse Uitwatering. Dit wordt een particuliere inbreng in de aanschaf of het wordt besteed aan educatieve doeleinden bij de realisatie.

 
Doe mee aan het verminderen van plasticvervuiling in de Noordzee en doneer nu voor een Bubble Barrier.

 

Bron: Vroege Vogels

Fieten

Laatste nieuwsitems: