Over Operatie Jonas

Jaarlijks wordt zo’n 311 miljoen ton nieuw plastic geproduceerd. Ongeveer 5 miljoen ton komt terecht in onze oceanen en zeeën. Dit komt niet alleen door afval wat we op straat gooien en visnetten die achterblijven, maar ook door het poetsen van je tanden of het wassen van synthetische kleding. Grote stukken plastic vallen uit elkaar door verwering, zonlicht en golfslag. Het plastic drijft niet alleen, maar zweeft ook in de waterkolom. Deze stukjes plastic worden ‘plastic soep’ genoemd.
 

Vergiftiging van onze voedselketen

Tijdens het proces van het fragmenteren van plastic tot kleine deeltjes, kunnen giftigste stoffen vrijkomen. De dieren die in zee leven zien de plastic soep voor voedsel aan, wat zorgt voor giftig afval in hun lichaam. Het kan gezien worden als een giftig bommetje in het lichaam van het organisme dat het plastic eet. Miljoenen vissen, vogels, schildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen sterven hierdoor. De wereldbevolking en de economie blijft verder groeien waardoor de plasticproductie de komende jaren enorm zal blijven toenemen.
 

Plasticreductie

Het overgrote deel van de plasticvervuiling is afkomstig van het land. 80% hiervan wordt geloosd door de industrie en door mensen op het land. Schepen, de visserij en off-shore industrie zijn ook belangrijke veroorzakers van de vervuiling, maar het is ‘slechts’ 20%. De verantwoordelijkheid van deze vervuiling ligt bij de producent en bij de consument. De Europese Commissie heeft nog geen concrete reductiedoelstellingen geformuleerd, maar iedere consument kan invloed uitoefenen. “Heeft het zin om geen plastic wattenstaafjes te kopen of rietjes te weigeren in een restaurant?” Het draait om het aanpassen van het gedrag: koop geen magnetronmaaltijden of maak je eigen tandpasta. Als supermarkten zien dat er steeds minder producten met plastic verpakkingen worden verkocht, zullen zij dit minder produceren.
 

Operatie Jonas

Alleen lijkt het onmogelijk, maar samen kan er een hoop veranderd worden. Met deze gedachte is Operatie Jonas opgericht. Het doel van Operatie Jonas is om de transitie naar minder plasticvervuiling te versnellen. We willen inwoners en ondernemers van gemeente Katwijk informeren en bewust laten worden van de hoeveelheid plastic soep in de oceaan. Dit wordt gedaan door activiteiten zoals lesgeven op scholen en een collegetour in Leiden. Uiteindelijk willen we samen met de inwoners en ondernemers de gemeente opruimen van plastic afval. Doe je ook mee?

Tips

Laatste nieuwsitems: